Audioguide app

Az áldó Krisztus-szobor

Az áldó Krisztus-szobor

Az egykori Felső-Piac tér, ma Márton Áron tér keleti oldalán áll, Udvarhely első köztéri szobra, az áldó Krisztus-szobor. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a szobrot a templom udvarára állítják fel, de a bizottság átgondolta a döntését és az akkor még álló kántori laktól jobbra, illetve annak közelében egy vaskereszt helyére állították fel. A szobor az egykori Kő- és Agyagipari Szakiskola udvarán készült. Harmath Ödön, szobrász, az iskola tanára 1.200 forintba állapította meg a munkálatok költségeit, olvassuk 1901 június 23-i, Udvarhelyi Híradóban, majd így folytatja: ’’de mint értesülünk, arra mintegy 300 frtot fog ráfizetni. Hisszük, hogy a bizottság nem fogja megengedni, hogy a szobor készítője ily magas összeggel károsuljon, s egy újabb gyűjtés által lehetővé teszi annak megtérítését.,,
Több mint száz évvel később, 2017-ben sikerült restaurálni a szobrot, sőt 2019-ben kialakítottak egy kis parkot ide. Ötletgazda Orbán Balázs.
’’Külön érdekessége a helynek, hogy a régészeti munkálatok során egy kőház maradványaira bukkantak, amely a 17. században épülhetett, és a 19. században bonthatták le, de még (a báró) Orbán Balázs felvételén látszik – árulta el a munkálatokat felügyelő régész. Hátsó kőfalának maradványait sikerült is restaurálni, így már az újra gondolt tér részét képezik. Akárcsak az alig másfél négyzetméternyi pince, aminek kockakővel jelzett körvonalait a sétányba építették, ezzel is emléket állítva az eltűnt háznak. Ha sikerül többet kideríteni a múltjáról, a volt tulajdonosáról, akkor egy emléktáblával is szeretnék kiegészíteni a teret.