Audioguide app

Egy nap a városban

Egy nap a városban

Lassíts, lazíts Székelyudvarhelyen!

Útvonal: Városi park–Helyénvaló Helyi bolt–Tourinfo iroda–Kőkereszt téri virágpiac–Városi piac–Székelytámadt vár.

  1. Városi park

A város központjából alig néhány percnyi sétára van a Városi park, a város zöld „szíve”, ahol minden évszakban érdemes sétálni. Itt vár ránk a nyugalom, az árnyas fák, a Küküllőn úszkáló kacsák. Keressük fel Elek apó kútját, majd sétáljunk a fahíd felé, a Malom utca irányába. A Park étterembe pedig egy frissítő kávéra, vagy akár egy nyugtató teára is betérhetünk.

  1. Helyénvaló Helyi

A Városi parkból a Malom utca felé haladva a főúton, 2 percnyi sétára találjuk a Helyénvaló Helyi boltot, ahol helyi kézműves termékeket vásárolhatunk. A város 70 km-es körzetében élő és dolgozó termelők kínálatából választhatunk, ahol többek között jelen van a szárított gyümölcs, a zakuszka, a parajdi sóval töltött párnácskák stb. Az üzletben minden héten tartanak termékkóstolást.

  1. Tourinfo iroda

A Kossuth Lajos utcán a központ felé haladva álljunk meg a Tourinfo irodában, ahol információt kapunk a városról és a térség látnivalóiról. Itt vásárolhatunk egyedi ajándékokat barátainknak, emléket magunknak. Az iroda saját terméke a Székelyudvarhelyi Darabont Tallér, a patkó alakú hűtőmágnes és az Egy csepp história című zsebkönyv. Továbbsétálva eljuthatunk a Kováts-fotómúzeumhoz, ahol több mint százéves felszereléseket csodálhatunk meg.

  1. Helyi piac

Ha kedd, akkor piac! A fotómúzeumtól induljunk el a Bethlen Gábor utca irányába, útközben elhaladunk a Patkó előtt, amelyet régen nyilvános ítélőhelyként használtak, s jelenleg a világ legnagyobb épített patkója. Tovább haladva a Kőkereszt térre jutunk, a Városi Könyvtár előtti kis virágpiacra. Csodáljuk meg a színpompás látványt! A könyvtárban pedig pihenésként kipróbálhatjuk a Szabadulószobát, az Óriás sakkot, a Fényírdát vagy a Planetáriumot.

Útközben betérhetünk az Oriente Pizzériába ebédelni, vagy egy finom jeges teára a Pizza 21 pincéjében kialakított egzotikus teázóba. Majd haladjunk tovább a Bethlen Gábor utcán a Vásártér irányába, ahol minden kedden nagy piac van a környék helyi termelőivel, és a hét minden napján vásárolhatunk a csarnokban friss ordát, sajtot, túrót.

  • Székelytámadt vár

A Vásártérről elindulva a Küküllő mentén, a Tompa László utca irányába, elérkezünk a Székelytámadt várhoz, melynek udvarán egy középiskola működik. Vártörténeti kiállítást, harangkiállítást és a házikókban kézműves, helyi termékeket találhatunk, ahol a mestereket munka közben megfigyelhetjük. Innen már csak néhány hosszú lépés a városközpont, az Emlékezés parkja. Itt megjutalmazhatjuk magunkat egy kézműves fagyival (Kézműves fagylaltozó), egy hideg mentás limonádéval (Menta Bistro) vagy akár egy hideg sörrel (Tiltott Csíki Söröző).