Audioguide app

Gasztronómia Székelyföldön

Gasztronómia Székelyföldön

Az erdélyi konyhára ma is jellemző a friss fűszerek hagyományhű használata. A kertekben termő gyümölcsökből készülnek a gyümölcslevesek és mártások, lekvárok, szörpök. A vadontermő bogyókból, miként az áfonyából, készítenek ágyaspálinkát, lekvárt, teát. A fűszernövényekből, a köményből lesz leves, ágyaspálinka, tea, de ízesítik vele a sajtokat, a sós süteményeket. Az elmaradhatatlan orosz tárkonyból, térségünk jellegzetes fűszernövényéből kerül a levesbe, mártásba és vannak helyek, ahol ezzel ízesítik az almás pitét is. A jó étel ismérve, hogy egyszerre van benne több íz, édes-savanyú, sós-kesernyés. A fűszerek, gyümölcsök használata jellemzi ma is konyhánkat, elsősorban azért, mert ezek teremnek a kertekben, a mezőkön. A tájjellegű konyhaművészetben minden évszaknak megvan a maga különleges íze, zamata.

Húsvét táján bárányhúsból és fiatal kecskéből flekkent és sültet készítenek. A tél a disznóvágás ideje. Az idénynek megfelelő húsételek készítése teszi egyedivé, különlegessé az erdélyi konyhát, így az udvarhelyit is.

Székelyudvarhelyen keddenként hetivásár van, itt árulnak a környék őstermelői, akik elsősorban zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket hoznak. Itt majdnem minden évszakban, színes, hangulatos kép fogadja az odalátogatót, a vásárlót.