Audioguide app

Budvár és Csicser legendája

Budvár és Csicser legendája

Gyalogtúrák a város körül

Székelyudvarhelyt körülölelő dombokat gyalogosan bejárhatjuk hosszabb-rövidebb túrákon.

  • A legrövidebb túra a Szejkefürdőről indul ahonnan átmegyünk a Budvárra, majd a Csicser érintésével leereszkedünk a Csicser farmhoz. Az útvonal hossza 10 km, 4 óra alatt bejárható, családoknak, kezdő túrázóknak ajánlott.
  • Elindulunk a fenyédi iskolától, felmászunk a Rezre, átmegyünk a Horváskára, innen a Szejkére majd a Budvárra és a Csicser farmtól visszatérhetünk a városba. A túra hossza 20 km, 8 óra alatt bejárható, közepesen nehéz terep.
  • A leghosszabb útvonal a város nyugati kijáratánál lévő Jézus-kápolnától indul és a Csicser farmnál ér véget. A túra tulajdonképpen a térképen látható teljes kör, hossza 35 km, 10 óra alatt bejárható. Nagy a szintkülönbség (1350 m), gyakorlott túrázóknak ajánlott. A várost teljesen körbejárja a túrázó, gyönyörű a panoráma és 30 település látható az út alatt.

A tanösvényen  8 információs táblát helyeztek ki az Erdélyi Kárpát-Egyesület tagjai, ezekről megismerhetjük a környék flóráját és faunáját és elolvashatjuk Budvár és Csicser legendáját is. A Szarkakőn és Rez-tetőn fedett pihenőhelyeket építettek a túrázóknak, ahol falatozni is lehet. A túraútvonal minden pontja közel van a városhoz, baj esetén be lehet jönni a városba illetve telefonos segítséget lehet kérni. Az útvonalak kezdő pontjai autóval megközelíthetők. A túraútvonal bejárását csoportosan ajánljuk, az útra vízzel, harapnivalóval készüljünk.

LEGENDA- Budvár és Csicser legendája

Budvár és Csicser dombján várak álltak, ezekben lakott Budvár király fia és Csicser király lánya, akik szerették egymást. A szülők hallani sem akartak a két fiatal házasságkötéséről addig, amíg egy csatában Budvár királyfi hősiesen vissza nem verte a tatárok támadását. Ekkor békét kötöttek és a fiatalok egybekeltek.

 

HASZNOS TELEFONSZÁMOK:

  • Mentő, Tűzoltóság, Rendőrség: 112
  • Erdélyi Kárpát-Egyesület: 0040-756-025 410 (Parajdi Lehel)