Audioguide app

Közlekedés történet – a bicikli

Közlekedés történet – a bicikli

Vajon milyen lehetett a 20. század elején a még alig létező utakon biciklizni, motorozni vagy autókázni? Néhány adatból következtethetünk a kor hangulatára.
A 19. század végén az egykori Magyarország területén, főleg Budapesten nagyon népszerű volt a bringa. A nagy kerékpárgyártók sorra nyitották az üzleteket a fővárosban, a vásárlókat egy kisebb összeg fejében ott helyben megtanították biciklizni, természetesen elsősorban a férfiakat. Budapesten 1900-ban már tíz kerékpár iskola volt, a férfiak számára, mert úgy gondolták a nők számára a biciklizés egyrészt egészségtelen, másrészt szemérmetlen.
Vidéken lassan hódított teret, az új járgány. A korabeli képeket nézegetve, elmondhatjuk, hogy Udvarhelyen a huszadik század hajnalán kevesen vagy szinte egyáltalán nem használták a biciklit. A két világháború közötti időszakban és később az 1940-1950 években már több bringa van használatban.
Vidéken a gyalogosok nem szerették a biciklizőket, veszélyesnek tartották a nagy haladó sebességük miatt, és ha közlekedésben zavart okoztak, a gyalogosok meg is verték a bringást. 1899-ben például Kerepes község lakosai több esetben is megverték a falun – szerintük nagy sebességgel – átkerekező bicikliseket.