Audioguide app

LEGENDÁK NYOMÁBAN VARGYAS-SZOROS – Csalatornya legendája

LEGENDÁK NYOMÁBAN VARGYAS-SZOROS – Csalatornya legendája

LEGENDÁK NYOMÁBAN
VARGYAS-SZOROS – Csalatornya legendája

ÚTVONAL: Székelyudvarhely–Felsőboldogfalva–Homoródszentmárton–Homoródalmás–Vargyas-szoros.
Útvonal hosszúsága: 40 km.
LEÍRÁS
A szoros Erdély egyik legszebb és leglátogatottabb természeti látnivalója, barlangjaival, jellegzetes állat- és növényvilágával. Ha követjük a csobogó Vargyas-patakot, mintegy négy kilométeren át csodálhatjuk a festői sziklákat és eljuthatunk az Orbán Balázs-barlangig. A barlangban számos denevérfaj található, a völgy pedig többféle ritka és értékes növény és állat élőhelye (vadmacska, hiúz, vidra, szalamandra, keresztes vipera).
LEGENDA
A legenda szerint, Csala vitéz vezetésével, az almási barlangba húzódtak be a környéken lakó székelyek a tatárok elől. A barlang bejáratát őrizték a tatárok, s arra gondoltak, kiéheztetik a menekülőket, bár nekik sem nagyon volt már ennivalójuk, lassan indultak volna tovább. A menekülők között volt egy vénleány, aki mit gondolt, mit nem, egy marék lisztet összekevert jó sok hamuval és egy taligakerék nagyságú szép piros kenyeret sütött. Ezt felszúrták egy hosszú kardra és kinyújtották a barlang száján. Meglátták a tatárok a kenyeret és arra gondoltak, sok még az ennivaló a barlangban, így elmentek. Volt nagy öröm a menekülők között, de még mielőtt kiengedte volna a székelyeket a barlangból, Csala vitéz felmászott a sziklatorony tetejére és körbenézett. Látta a felégetett házakat, de tatárnak híre-pora sem volt. Ennek úgy megörült, hogy kiáltani kezdte: gyertek, gyertek! De elfelejtette, hogy hol van, megszédült és lezuhant a szikla tetejéről.
Csala vezért a szikla tövébe temették el, de neve és emléke ma is él, s azt a magas sziklaszálat Csalatornyának hívják, míg egy székely is lesz a földön.
KIEGÉSZÍTŐ PROGRAMOK:
Sajtkostólás – Homoródalmási kézműves sajtok (+40-721-075 938)
Horgásztó és étterem – Lövéte (+40-751-371 903)
HASZNOS TELEFONSZÁMOK:
● mentő, tűzoltóság, rendőrség: 112;
● természetvédelmi felügyelőség: +40-742-204 574, +40-744-336 976.
A kiegészítő programokra szükséges előre bejelentkezni.