Audioguide app

Gastronomie în Ținutul Secuiesc

Gastronomie în Ținutul Secuiesc

Gastronomia transilvană și astăzi se caracterizează prin utilizarea materiilor prime și a condimentelor proaspete. Din fructele grădinilor și livezilor se prepară supe de fructe, sosuri, gemuri și siropuri. Prin distilare din fructele de pădure se obțin diferite sortimente de pălincă sau se prepară gemuri și ceaiuri. Chimionul se utilizează la prepararea supei, la ceaiuri, la condimentarea prăjiturilor sărate și a palincăi. Tarhonul, această plantă specifică zonei noastre , se utilizează la prepararea supei și a sosului, dar în unele localități se utilizează și la prepararea prăjiturilor cu mere. O calitate a bunelor preparate este aceea că în același timp degajă o cavalcadă de gusturi și arome, dulce-acrișor, sărat-amărui. Utilizarea acestor plante și condimente caracterizează și astăzi gastronomia secuiască,pentru că acestea cresc în grădini, în livezi, pe câmp ori în păduri. Gastronomia locală trădează specificul fiecărui anotimp, cu gustul, cu aroma lui de neconfundat.

La Paști se prepară friptură sau fleică din carne de miel sau ied, iarna este anotimpul tăierii porcului. Prepararea mâncărurilor de sezon imprimă specificitate gastronomiei secuiești, deci și celei odorheiene.

În fiecare marți, la Odorheiu Secuiesc se organizează târgul săptămânal, unde producătorii locali își expun produsele: legumele, fructele, produsele lactate, etc. Aici, în fiecare anotimp, i se înfățișează vânzătorului și cumpărătorului în egală măsură o priveliște policromă și o dispoziție plăcută.