Audioguide app

Tamási, a diák!

Tamási, a diák!

Az író születésének 125 éve alkalmából, a diákokkal együtt tisztelegtünk Tamási Áron munkássága előtt. A séta alatt beszéltünk a gyermekkoráról, illetve a Római Katolikus Főgimnáziumban eltöltött évekről.
A diákok nagy része nem ismeri Tamási életét és írásait, ezért a vártnál nehezebb volt együtt gondolkozni, de az egykori diák gondjai sokban hasonlítanak a mai gyerekek problémáihoz, ezeket a közös pontokat beszéltük meg a tanulókkal.
A visszajelzésekből azt láttuk, hogy azonosulni tudtak azzal a ténnyel, hogy a huszadik század első felében egyetemen tanuló Tamási nehezen birkózott meg a román nyelv elsajátításával, és hogy az amerikai útja során inkább lélekbe gazdagodott meg, mint anyagilag. Az írásaiban fellehető szikra párbeszédek, az egyedi, vidékünk jellemző gondolkodás a magyar kultúrában úgy van jelen, ahogy azt Tamási megalkotta. A séta kiemelkedő pontja volt a Római Katolikus Főgimnázium épületének látogatása, a gyönyörűen rendben tett épületben közös osztályképet készítettünk.
Köszönjük, a diákoknak és a tanároknak, hogy felhívásunkra válaszoltak, és együtt tiszteleghetünk nagy elődünk emléke előtt.